Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

Hit enter after type your search item
Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

Zöldparadicsom

Avatar photo
You are Reading..

Zöldparadicsom

Szeretnék eloszlatni néhány tévhitet a zöldparadicsomról. Tulajdonképpen külön kellene írni, mert olyan növény, hogy „zöldparadicsom” nem létezik. A köztudatba akkor robbant be, amikor a mozikban játszották a Sült zöld paradicsom (Fried Green Tomatoes) című film. A filmben két idős hölgy barátságát ismerhetjük meg, és a helyi étterem különlegességét, a sült zöld paradicsomot.

Ennyit a filmről.

A zöld paradicsom nem egy különleges paradicsom fajta-, nem speciálisan termesztett-, és nincs semmi varázslat a szedését illetően.

A zöld paradicsomot egyszerűen csak akkor szedik le, amikor még nem érett meg. Igaz, vannak olyan paradicsom fajták, amelyek jobbak erre, hiszen már zöld állapotukban is megfelelő ízanyagokkal rendelkeznek.

A vásárlásnál (vagy termesztésnél) arra kell csak figyelni, hogy a külső része kemény legyen, ha az ember megnyomkodja, továbbá szép egyenletes méregzöld színben pompázzon.

Ha ezek teljesülnek, már meg is lehet vásárolni (vagy leszedni) és sült zöld paradicsomot készíteni belőle!

És hogy ezzel ne maradjak el, a sült zöld paradicsom receptje:

Hozzávalók

  • 4 nagy zöld paradicsom
  • 2 tojás
  • 1/2 bögre tej
  • 1 bögre liszt
  • 1/2 bögre kukoricaliszt
  • 1/2 bögre zsemlemorzsa
  • 2 tk darabos só
  • egy kevés őrölt bors
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

A zöld paradicsomokat kisujjnyi vastagságúra kell szeletelni, a csuma részt ki kell vágni. A sót, borsot és zsemlemorzsát össze kell keverni, illetve a tojást is a tejjel. Ezután a szokásos módon panírozni kell a paradicsomkarikákat (liszt, tojásos tej, zsemlemorzsa) majd közepes hőmérsékleten ki kell sütni az olajban.

Salátával nagyon finom, de egy kevés parmezánt ráreszelve is tökéletes csemege!

5 Comments

  1. Az eredeti sült zöld paradicsomhoz nem kell sem tojás, sem zsemlemorzsa! Ezek a pontos hozzávalók: Zöldparadicsom, bors, fehér kukoricaliszt, szalonnazsír, só. A recept pedig a következő: A paradicsomot szeld fel kb. 1/4 hüvelykes szeletekre. Ízesítsd sóval, borssal. Panírozd be a szeletek mindkét oldalát kukoricaliszttel. Végül forró szalonnazsírral kikent serpenyőben piritsd világosbarnára. Fanny Flagg: Érdemes élni című könyvéből (Amely A sült zöldparadicsom című film alapja volt)

    • Hát Fanny Flagg szerint lehet, de az eredeti Southern Classic fried green tomatoe receptjéhez tutira kell tojás (a tejet valamelyik youtube oldalon láttam). Édekessége a receptnek, hogy Fanny Flagg Alabamában, a Whistle Stop Cafe -ban ebédelt rendszeresen (ami azóta átneveztek Irondale Cafe -ra), ahol ez az étel volt az egyik specialitást, innen jött a könyv címe is. 🙂 Meg most gondolkozom, hogy Amerikába szalonnazsírral tuti nem főznek (egészségmániások!), pedig biztos, hogy sokkal finomabb úgy!

  2. Az amerikaiak egészségmániások??? Ott vannak a legkövérebb emberek a világon! Még a mozikban is külön ajtót csinálnak a kövéreknek! Már akik még el tudnak menni moziba! Egyébként meg Te hivatkoztál a filmre…

    • Egészségmániások, meg kövérek! 🙂 Nem főznek zsírral, de kólából 4 litert isznak meg naponta! 😀

  3. Oh, még szeretném hozzátenni, hogy a könyvben még több más ízletes recept is megtalálható.

Comments are closed.