Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

Hit enter after type your search item
Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

Lájkvadászat

Avatar photo
You are Reading..

Lájkvadászat

Kopogást hallasz.
Kimész az ajtóhoz, és kilesel.
Egy kék ruhába öltözött ember áll kint.
Kinyitod az ajtót.
Az ember azt mondja: Üdvözlöm, én a rendőrségtől jöttem! Bűneset történt, ezért be kell szolgáltatnia a Rendőrkapitányságnak azonnal a lakásban található összes készpénzt, továbbá az iratait, illetve a bankkártyáját és annak PIN kódját! Ha minden rendben van, akkor nagy összegű jutalmat fog kapni!
Te mit teszel ilyenkor?
1. Elkéred az igazolványát, kérsz papírokat, hogy megbizonyosodj a mondanivalójáról, felhívod az ügyvéded, szólsz azon ismerősödnek, aki jártas az ilyen ügyekben?!?!
2. Szó nélkül odaadod amit kér, majd becsukod az ajtót, és mosolyogsz, hogy milyen jól jártál, mert most aztán igazán nagy jutalmat fogsz kapni?!?!

A fenti kérdésre valószínűleg mindenki az egyes lehetőséget választaná, hiszen józan gondolkodású ember nem adja oda egy utcáról beesett valakinek az értékeit és a hivatalos papírjait.
Érdekes azonban, hogyha a közösségi portálon ugyanez történik, akkor az emberek eszetlenül hisznek (hinni akarnak!) a tök idegen, teljességgel megbízhatatlan oldalaknak.
Pedig a fenti példát követve nem kell túl sok mindent ellenőrizni. A cégek 99% -a megadja a címét, elérhetőségét, web oldalát. A web oldalon a cégre jellemző tartalom tlaálható.

Hogy az a téma miért vetődött fel bennem?
Mert több, számomra intelligensnek tartott ismerősöm is bőszen lájkolt egy olyan Facebook oldalt, ahol állítólag egy faházat sorsolnak ki azok között, akik lájkolják a bejegyzést, illetve beírják az aktuális dátumot.
Ha Te intelligensnek tartod magad, akkor rögtön felvetődnek benne az alábbi kérdések:
Miért akar egy cég odaajándékozni egy több millió forintos terméket neked?
Miért pont a cég tizedik évfordulóján teszik ezt?
Miért kell beírnod egy dátumot?
Miért kell az oldalt is lájkolni?
Hogy fogják kisorsolni?
Milyen cég az, aki egy lájkra több millió foritnot beálldoz?
Ki fizeti a nyereményadót?
Hol van a nyereményjáték szabályzata?
Milyen termékről van szó?
Hol lehet átvenni a terméket?
Ha házhozszálíltják, akkor kivel kell egyeztetni?

Természetesen még millió más kérdést fel lehet tenni, de ha erre a pár kérdésre nincs megfelelő válasz, akkor kételyeknek kellene felmerülnie mindenkiben!
A cégek kis értékű, általában 5.000 – 25.000 Ft értékű terméket szoktak ajándékozni, mert a nyereményadót a kifizetőnek (jelen esetben az ajándékozónak) kell leadóznia, ami a termék árának 16% -a, továbbá be kell fizetnie a nyeremény utáni 27% egészségügyi hozzájárulást is! Ha egy 2 millió forintos faházat ajánl fel neked a cég, akkor az neki majdnem 2.5 millió forintba fog kerülni (ebben a szállítási költség és szerelési költség nincs benne)!
A legtöbb cég ajándékutalványt, kedvezményt szokott adni évfordulókon!
A dátum beírás számomra érthetetlen, a sejtésem az, hogy így akarták „hivatalossá” tenni, hogy a szerencsétlen felhasználó számára úgy tűnjön, ez valami nagyon komoly dolog. Amúgy egy ordas faszság!
A lájkgyűjtő oldalak működése egyszerű. Minél több lájk összegyűjtése, majd az oldal átnevezése, és egy eladása legális célokra. Képzeld el ezt úgy, mintha nyílna a sarkon egy puritán fagyizó, ahol kiírják, hogy jövő héten egy ember ingyen ehet annyit amennyit csak akar, ehhez nem kell mást tenned, mint elmeséled a szomszédodnak. A hír terjed, mindenki izgatottan várja a sorsolást. A sarki fagyizót gyorsan eladják egy újságosnak, aki egy hét múlva már be is költözik, és megnyitja az üzletet. A süteményre éhes emberek pedig naponta eljárnak oda, hogy mikor lesz a sorsolás. Ha már ott vannak, akkor vesznek újságot is.
A nyereményszabályzat kötelező eleme a nyereményjátékoknak,amelyben a nyereményjáték indításának részleteit, feltételeit, illetve a kizárásokat teszik közzé! Enélkül bárkinek odaadhatnák a nyereményt. Példával élve szeretnék 5 millió forintot tisztára mosni, ezért felajánlom annak, aki 16 évnél fiatalabb, de 14 évnél idősebb, Érden született és Keve a vezeték neve, továbbá Gábor a keresztneve. Ennek jelenlegi tudásom szerint CSAK a fiam felel meg, ezért ő nyeri meg! Szuper, leadózom, de tisztára mostam a pénzt!