Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

Hit enter after type your search item
Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

Múzeumok éjszakája

Avatar photo
You are Reading..

Múzeumok éjszakája

A Múzeumok Éjszakáját vidéken (furcsa ez a szó, mert Dunaújváros miért lenne vidékebb Budaörsnél?) egy héttel korábban került megrendezésre, így volt szerencsém anyuval és a gyerekekkel meglátogatni az Intercisa Múzeumot, illetve a kőtárat szombaton.

Szégyen és gyalázat, de jó régen jártam már a dunaújvárosi múzeumban, ezért a kiállítás sok érdekességet tudott mutatni. A jégkorszaktól egészen a 1980 -as évekig bemutatta Pentele és környékének a történetét. A jégkorszaki emberektől az avarokon, rómaiakon, és honfoglaló magyarokon kereszütl egészen a 20. század végének emberéig maradt lenyomata az életnek szülővárosomban. :)Sajnos a gyerekeket kevésbé érdekelte a kiállítás, így ők a zsákbamacskának örültek jobban, amit a portán lehetett megvásárolni.Gabónak sikerült Lenintől egy kobakra koppintást kapnia (ugyani ahogy bemászott a több mint 3 méteres Lenin szobor alá (ami a múzeum belső udvarában van), lefejelte hatodik (VI 😀 ) Lenin jobb kezét.

Ezután átmentünk a kőkertbe, ahol a környékről kiásott római kori kősírok, és egyéb kőből készült eszközök voltak kiállítva. Felpróbáltam egy római kori harci felszerelést, döbbenetes volt, hogy a vasing mennyire nehéz! Szörnyen fárasztó lehetett ilyen harci ruházatban, pajzzsal, karddal masírozni 50-100 km -et! A történész, aki a tárlatvezetést csinálta már messze járt, ezért egy hetven év körüli bácsi (valószínűleg ő vigyáz a kőkertre) kalauzolt végig minket. Hihetetlenül sok dolgot mesélt, nem csak a kiállított követkről, hanem úgy általában Pentele történelméről is. Megmutatta a ciszternát, ahol a rómaiak a vizet gyűjtötték, és végig sétáltunk azon a római úton, ami teljes épségében megmaradt. A makadám út feltalálója J. L. Mac Adam skót mérnök tulajdonképpen a rómaiak útépítési módszerét javította fel, 1800 évvel később!!!

Végül megtekintettünk egy előadást a római kori gasztronómiáról, megismerkedtünk Apicius halálának körülményeivel, és a szervezők még egy kóstolás erejéig készítettek eredeti római recept alapján kását és egy pörkölthöz hasonló ételt. Mindkettő nagyon finom volt!

Mivel későre járt és rettenetesen csíptek a szúnyogok, ezért hazaindultunk, és nem vártuk meg a késő esti vetítést… 🙁