Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

Hit enter after type your search item
Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

A rézangyalát!!!

Avatar photo
You are Reading..

A rézangyalát!!!

Nem voltam/vagyok teljesen tisztába a bisztró fogalmával, ezért idézném a Culinaricum blog -ot:

Először is tegyük rendbe a fogalmat: bisztró (bistro, bistrot, быстро) alatt olyan vendéglátó egységet értünk, mely viszonylag szerényebb ételeket, visszafogott mennyiségben és főleg elérhető áron kínál. Rossz szóhasználattal élve hívhatjuk egyfajta gyorsbüfének, kiskocsmának, ahol bizony nem órákat ücsörögnek a kuncsaftok, hanem ebédjük vagy vacsorájuk után szinte már mennek is, jó esetben a pultnál (ha van) felhajtanak még egy pohár bort vagy sört. A bisztró a legjobb megoldás, ha nem tudtok otthon reggelizni, vagy ha napközben csak egy félórátok órátok van az ebédre, hiszen legtöbbször gyors kiszolgálásban részesültök, és még puccos ruha sem kell.

Csütörtökön tértünk be negyed magammal a Liszt Ferenc téri Rézangyal Mediterrán Bisztróba 19 órakor. Hát igen… Kuponos vacsorát terveztünk négyesben!

A hely roppant könnyen megközelíthető, a belvárosban az Oktogontól pár méterre. Gergőékre várva egy kedves lány invitált minket be a bisztró bejártatánál, jeleztük neki, hogy pár perc múlva már bent is leszünk.

A bisztróba belépve két dolog ütött meg azonnal:

  1. Kicsit sötét volt bent
  2. Olajszag

Nem szeretem az olyan helyeket, ahol nem látom azokat, akikkel együtt eszem, sőt, még rosszabb, hogyha az ételt se látom! Az már csak hab a tortán, hogy a vendégtérben olajszag uralkodott.

A pultnál álló úrnak jeleztük, hogy asztalt foglaltunk, meg is találta azonnal, és elirányított minket a lépcsőforduló tetején lévő „teraszra”, ahol kiválasztottunk egy négy személyes asztalt. A pincér pár percen belül ott volt, és hozta a külön erre a célra (bónusz brigád) készített étlapot. A bónuszban mignon steak volt körettel és szósszal. Én karamelizált hagymás-, vargánya gombás krumplit kértem, konyakos spanyol zöldborsós szósszal. A pincér mindenkitől megkérdezte, hogy mennyire legyen átsütve a steak. Négyből hárman átsütve-, én pedig rare -en (azaz véresen) kértem. Rendeltünk még egy búzasört-, egy cider -t, Gergőék pedig egy 2012 -es rose -t.

Viszonylag gyorsan megvoltunk a rendelésfelvétellel, így volt időnk beszélgetni. Időnk volt, de beszélgetni már kevésbé tudtunk, mert az asztalunktól alig 1 méterre volt egy hangszóró, amiből folyamatosan szólt a zene, félhangerőn. 

Beszélgettünk mindenféléről, és sok mindenről tudtunk volna beszélni, ha nem kezdett volna el korogni a gyomrunk. Az órára néztünk, és döbbenten konstatáltuk, hogy már 20:10 volt. A vacsora még sehol sem volt. Körülöttünk hasonló kuponos hölgyek és urak üldögéltek, és kiéhezve várták a vacsorájukat!

20:18 -ra megérkeztek az ételek. Mindenki azt kapott amit kért, jó pont!

Az már kevésbé volt jó pont, hogy a köret kifejezetten langyos, sőt mondhatnám azt, hogy kihűlőben volt! Gyorsan belevágtam a húsba, és rögtön megláttam a rózsaszín marharostokat, amiért újabb jó pont jár! A többiek már kevésbé voltak szerencsések, ugyanis szinte mindenki rózsaszínen kapta meg a húst (hangsúlyozom, hárman JÓL ÁTSÜLVE kérték!). Sebaj, kezdjünk hozzá. A hús íze jó volt, a szósz is kitűnő volt. A köret pár perc alatt teljesen kihűlt, és a löttyedt karamellizált hagyma édes ízét minden átvette. A burgonya, az erdei gombák. Így pedig már annyira nem volt pikáns!

Mire megvacsoráztunk, már 22 óra múlott, így arra jutottunk, hogy szedjük össze magunkat, és lent, a pultnál fizessünk. A pultos úr, gyorsan kinyomtatta a cehet és beletette egy fekete mappácskába. Ránéztem a végösszegre és elkerekedett a szemem (8200 Ft!). Ok, volt két sör meg egy üveg rose bor, de akkor is… Gyors kalkulálás, majd 9000 Ft -ot hagytam ott.

Miután már eljöttünk (én BALGA!!!) vettem alaposabban szemügyre a számlát. Hogy miért lett az italfogyasztásunk ilyen magas? Mert a szerviz költséget is hozzászámolták. És a szerviz költséget a teljes összegből (étel + ital) számolták. Megnéztem a kupont, valóban fel volt tüntetve ez a plusz költség. De azt már szégyenletesnek tartom, hogy azt nem a végén, jól láthatóan jelezték, hanem a többi tétel közé csempészték be. 

Akarva – akaratlanul is nekem ez átverés szagúnak tűnt! Ha a végösszeg előtt látom a szerviz költséget, akkor nem dobok hozzá még az 1800 Ft -hoz még 800 Ft -ot (annyira nem nyűgözött le a felszolgálás!).

Sajnálom, de nem nyűgözött le a hely. Amióta a Borrsó Bisztróban és a Mák Bisztróban ettem, azóta nálam a mérce az ő általuk nyújtott minőségnél van!

Értékelés: 5,5 pont a 10 -ből