Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

Hit enter after type your search item
Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

Tűzpróba

Avatar photo
You are Reading..

Tűzpróba

Joyce Thompson amerikai írónő regényére a kidobásra ítélt könyvek között akadtam rá (No, nem én akartam kidobni!)
A Tűzpróba című könyv furcsa, lehangoló, nyomasztó, és mégis szép! Az alaptörténet rém egyszerű, létezik egy titkolt város, ahol azok az emberek élnek békességben, akik az atomszennyezés miatt lettek torzszülöttek. A Városnak saját törvényei vannak, egyszerűek, érthetőek. Vezetőjük egy különleges torzszülött, Alice nővér. Bartholomew, egy lábak nélküli-, uszony szerűséggel-, fél karral rendelkező hermafrodita által ismerhetjük meg a helyet és az ott élőket. Az életük nyugodt és kiegyensúlyozott, hiszen nem ismerik a városon kívüli "civilizált" társadalmat. Törvényeik érthetőek, szinte gyerekesek, de ezáltal tudják megteremteni azt a fajta nyugalmat, ami a könyv lapjaiból szinte süt! Szinte paradicsomi életüket a külső világ (a 80 -as években járunk) zavarja meg. A Város ahol a torzszülöttek élnek, túl sokba kerül és túl nehéz eltitkolni az emberek elől, ezért a megépítői kísérletezni szeretnének az ott élőkkel. Ezt Alice nővér (aki szintén normális ember, és társadalomkutató) meg szeretné akadályozni, azalatt a 16 év alatt, míg ezek között az Emberek között élt, hozzászokott és megszerette őket. Míg a könyv bevezetője kicsit lassú, kicsit unalmas, a végére egyre érdekfeszítőbbé válik, és még az utolsó oldalakon se derül ki, hogy sikerül -e ezeknek az embereknek megtartani a Városukat, illetve azáltal hogy a "civilizáció" megrontotta őket, fen tarthatják -e azt az életformát, amit ezidáig éltek.
Az írónőnek sikerült azt elérnie, hogy a könyv elején még bizarrnak és visszataszítónak tűnő embereket a mű végére szerethetővé varázsolta!
Azonban a borús hangulatú írás már az elejétől fogva érezteti, hogy a Városban élő emberek nem tudnak mit tenni a kinti civilizáció ellen, és a könyv vége sajnos szomorúan végződik.