Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

Hit enter after type your search item
Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

Etyeki kezes – lábos – lehúzós

Avatar photo
You are Reading..

Etyeki kezes – lábos – lehúzós

Az Etyeki Kezes – lábos fesztiválnak nagyon örültem, amikor először hallottam róla (és elmentem)! Kicsit esetlen volt, kicsit kiforratlan volt, de mégis megvolt a hangulata! A következő évben is hasonlót éreztem, igaz a kiforratlanság eltűnt, de megmaradt ugyanannak a kedves falusi napoknak, amit az ember a szívébe zár. Aztán 2010, 2011 kimaradt. Mindig készültem, hogy elmegyek, de valahogy úgy alakult, hogy nem tudtam mégsem megnézni.

A múlt éves fesztiválról több helyről is rosszízű kritikát hallottam, de úgy gondoltam, hogy mint minden rendezvényen, itt is voltak emberek akiknek nem tetszett valami.

Múlt héten vasárnap úgy döntöttem, hogy négyesben menjünk el! Nincs túl messze, 25 perc normál tempóban kocsival. Amikor az Etyek táblához közelítettünk, már furcsállottam, hogy le van zárva az út.

Bizony – bizony! Kötelező a falu határában a parkolás. Ezzel nem is lenne gond, ne füstöljék tele a települést a gépjárművek! De az már kevésbé tetszett, hogy parkolójegy csak napi volt, aminek a díja 800 Ft volt. Igaz, ezért kaptam 1 azaz egy buszjegyet, amivel a megbízott kisbuszokkal be lehetett utazni a központba.

Felszálltunk a buszra mind a négyen (utólag kiderült, hogy ebből a három fiatalabb potyázott!). Az út nagyjából 3 perc volt, hiszen alig 1 km -re volt a parkolóhelytől. A végállomáson láttuk, hogy gyerekeknek 300 Ft, míg felnőtteknek 700 Ft a buszjegy! Azaz 2×300+700=1300 Ft -ba került volna négyünknek a bejutás. A szarrágó énem itt bújt elő. Eddig, ha a buszt kifizettük volna rendesen, 2100 Ft -ot fizettem volna, és ezért csak annyival lettem előrébb, hogy bejutottam Etyek központjába.

Természetesen a gyerekek megéheztek a hosszú út alatt, így odasétáltunk egy lángossütőhöz. Újabb áll leesés történt. Egy sajtos – tejfölös lángos 600 Ft -ba került, míg a kakaós palacsinta 200 Ft -ba. A fehérvári úti piacon egy sajtos – tejfölös lángos 350, míg egy kakaós palacsinta 100 Ft! Azaz nagyjából dupla áron lehetett hozzájutni!

Amikor a fizetésre került a sor, a hölgy rákérdezett, hogy hol van a kártyám. Mondtam, hogy készpénzzel szeretnék fizetni. Kicsit morcogott, és megjegyezte, hogy Ő most tud segíteni, de mindenhol máshol kell majd a kártya!

Nosza, mi is ez a kártya? Ez egy speciális fesztivál kártya, amit 1000 Ft -ért kell megvásárolni, majd erre lehet feltölteni pénzt. Ezt a kártyát kell fizetéskor hozzáérinteni a terminálhoz, ami levonja a pénzt, és az egész vásárlási folyamat pillanatok alatt megvan.

Magával a kártyás vásárlással nem is lenne bajom, de az, hogy 1000 Ft -ot fizessek azért, hogy aztán majd vásárolni tudjak, csöppet pofátlannak éreztem. Ha az előbbi fejszámolást követem, akkor a 2100 Ft -hoz még hozzácsapódna 1000 Ft , így már 3100 Ft -ot fizettem volna, és még mindig csak odáig jutottam volna el, hogy a központban vagyok, és lehetőségem lesz vásárolni! Az meg külön megér egy misét, hogy a kártyát visszaváltani nem lehet, a rajta maradt pénzt felhasználni egy másik fesztiválon nem lehet, visszaváltani csak 25 Ft -os kerekítéssel lehet! Még itt is lehúzzák azokat, akik megvásárolták a kártyát!

A boros poharat 800 kreditért (mert itt már nincs forint, csak kredit, aminek az értéke megegyezik a forint értékével) lehetett megvásárolni. 3.900 Ft, és még mindig csak a központban vagyok, van egy kártyám amivel vásárolhatok és van egy poharam, amivel bort kóstolhatok.

Az árak általában a kétszeresei voltak a normál áraknak, gondolom a kereskedőknek a helypénzt és a kártya tranzakciós díjat is ki kellett fizetniük!

A régi pincék közül alig volt nyitva pár, de a Rókusufalvy Pince és a Róksufalvy Étterem tárt kapukkal várt mindenkit. Mondanom se kell, hogy a rendezvény fő szervezője Rókusfalvy Pál cége… 😀

A rendezvényeket nem néztük meg, inkább elmentünk a játszótérre hintázni. Amíg ott voltunk, két szörnyen hamis hangon éneklő ember próbált ismert dalokat előadni, kevés sikerrel!

Egy érdekes / mulatságos dolog volt, felfedezni Szőke Andrást egy kondér mellett! 

Konklúzió

Ha egy két gyerekes család elmegy, és mindent becsületesen kifizet (esznek lángost, isznak üdítőt, megkóstolna egy – két bort, vesznek a gyerekeknek ajándékot), akkor 10.000 Ft alatt nem ússza meg ezt a kis kiruccanást! Ami azért kicsit sok, egy kevésbé érdekes falusi mulatságért!