Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

Hit enter after type your search item
Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

Éljen a virtualizáció!

Avatar photo
You are Reading..

Éljen a virtualizáció!

Régen ígérgettem már Gergőnek és Balázsnak, hogy az új bikaerős web szerverre felteszek egy virtualizációs megoldást. Mivel Debian linux fut rajta, ezért a Microsoft virtualizációs megoldásai máris a kukában kötöttek ki. Maradt a VMware és az Oracle féle VirtualBox. A VMWare -el már dolgoztam, és igen nehézkesnek találtam, ezért a VirtualBox mellett döntöttem. Az is befolyásolt, hogy viszonylag sok információt sikerült összevadásznom pár nap alatt a telepítésről.
19:10 Nekiálltam a telepítésnek. Szervert elindítottam, apt-get -el leszdetem és telepítettem a szüséges komponenseket. ÉS akkor valami furcsa dolgot vettem észre: Nem azok a fájlok települnek, mint amit én telepíteni szerettem volna. Gyors ellenőrzés, majd konfigurálás, majd újabb ellenőrzés. Igen, igen! Ez egy jóval régebbi verzió, mint ami a web oldalukról letölthető. Újabb konfigurálás és a deb csomagok már megvoltak! Előző telepítést eltávolítottam, kézzel töröltem a maradékot, amit nem volt hajlandó törölni. Debian saját telepítőjével újra nekifutottam. Nem tudja telepíteni, hibásak az ellenőrző kulcsok….
20:00 Még sehol se tartok. Ellenőrző kulcsok letöltése egy megbízható szerverről, majd újabb próba. Sikertelen, hiányzó komponensek…
Itt kicsit dühös lettem, vacsora!
20:45 most már a web oldalukról töltöttem le a telepítő fájlokat, és újabb próba. NEM SIKERÜLT! Utolsó kétségbeesésemben apt-get -f install -al indítom el. ÉS bejött! A telepítő rendszer a szükséges komponenseket is megpróbálta beszerezni, és miután sikerült neki, feltelepítette a virtualizációs alapcsomagot!
21:00 Konfigurálás indul. Létrehozok egy virtuális gépet, hozzá rendelek egy virtuális háttértárat, hozzá rendelek egy virtuális DVD -t. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a merevlemezen létrejönnek file -ok, amik később merevlemezként, DVD -ként, vagy egyéb eszközként fognak viselkedni.
21:20 Végeztem, elvileg mindent létrehoztam, beállítottam! Jön a leves próbája, az evés! Elindul szó nélkül! Szuper, mivel konzolos üzemmódban vagyok, ezért NEM látom a virtuális gép képernyőjét… Hupsz! A képernyő nélkül bizony nem tudok telepíteni!
21:40 Oracle kiadott egy kiegészítést, amivel a virtuális gép képernyőjét egy másik gépről át lehet venni! Milyen jó, hogy van WiFi! Laptopomat előkapom, és már látom is a virtuális gép képernyőjét! És nekikezdek a Windows XP telepítésének.
22:20 Telepítés kész, jön a konfigurálása a Windows XP -nek.
22:40 Service Pack -ek fent vannak, de elkövettem egy apró hibát! A virtuális lemez méretét 3 Gb -ra állítottam be! Puff! Nem tud mit kezdeni magával a WinXP, azt gondolja, hogy egy 3 Gb -os merevlemeze van.
22:50 Megtaláltam a megoldást. Új, nagyobb virtuális merevlemezt kell létrehozni, majd az eredeti merevlemez tartalmát RAW (nyers) formátumban kell letárolni. Ezután a RAW formátumból klónozni kell az új, nagyobb virtuális merevlemezre az adatokat.
23:05 Siker! Klónozás megtörtént. És itt követtem el az első baklövést! Azt gondoltam, hogy a RAW file -ra nincs már szükség, ezért töröltem. Második baklövés, töröltem az eredeti kicsi virtuális lemezt, és az új, nagyobb virtuális lemezt átneveztem.
23:10 Virtuális gépet elindítom, hogy ellenőrizzem amit csináltam! Puff! Nem működik! Az átnevezés nem tett jót neki.
23:20 Kutatás, keresés… Semmi!
Feladtam, lekapcsoltam a gépeket, és elmentem zuhanyozni!