Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

Hit enter after type your search item
Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

O/RM

Avatar photo
You are Reading..

O/RM

Kicsit bele kell húznom, mert az OnFlow projektben csúnya elmaradásaim vannak. Ezért ma belemerültem az O/RM gyönyörűséges világába.
De mi is az az ORM vagy O/RM.
Szép magyar szavakkal Objektum kapcsolati leképezés. Ennél talán szebb az a megfogalmazás, miszerint egy általában inkompatibilis típusokból felépülő rendszert leképezünk egy, valamilyen magasabb programozási nyelvbe megírt objektummá.
Azt hiszem, így sem érthető…

Egy meglévő adatbázis táblájának leképezési programozási osztályokká.
Előnye az, hogy az elkészült osztályokat bővíthetjük, új eljárásokat, tulajdonságokat adhatunk hozzá, de az eredeti funkcionalitása, azaz a tábla leképezés megmarad.
És hogy ez mire is jó???
Nem kell bonyolult SQL parancsokkal bíbelődnünk, nem kell azzal foglalkoznunk, hogy a táblák közötti relációkat fejbe tartsuk, nem kell a táblák közötti kapcsolatokat végig követnünk, hiszen maguk az osztályok fognak nekünk információt nyújtani.
Ami probléma, hogy egyik készen kapható O/RM rendszer se nyújta azt, amire szükségem lenne, ezért más rendszereket is igénybe kell vennem. De ezzel ugyanez a probléma, hogy nem pont arra találták ki, amit szeretnék.
Ezért aztán úgy döntöttem, hogy saját magam készítem el azt a szoftvert, ami elvégzi a leképezéseket, és létrehozza az osztályokat.