Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

Hit enter after type your search item
Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

Pőrszájder plíz

Avatar photo
You are Reading..

Pőrszájder plíz

Az éves alkohol fogyasztásom, nagyjából 1/2 literre korlátozódik amiben benne van a szilveszteri pezsgő, a születésnapi pohárköszöntő, és a laza borozgatások is néhanapján. 😉 Mivel viszonylag kevés alkoholt fogyasztok, ezért felmerült bennem az az általános igény, hogy jó minőségű alkoholos italt fogyasszak (még ha ez olyan sznobosan hangzott is). A sört nem szeretem, mert keserűnek érzem, ezért maradnak a tömények és a bor. Öcsém unszolására bementünk egy kocsmába, ahol erősködött, hogy meg kell kóstolnom a CIDER -t!
Rögtön itt szeretném leírni, hogy a "kocsma" úgy nézett ki, mint Budapesten az ötödik kerület egyik bárja! Talán a falra akasztott sörcímkék rontottak egy árnyalatnyit az összképen!
Gőzöm se volt róla, hogy mi az a cider, ezért belementem. 🙂 Utólag elmondhatom, hogy nem bántam meg!

Körte cider -t kértünk, ami jellegre valahol a láger sör, a körtebor, és a pezsgő Bermuda háromszögében helyezkedett el. A körte íz enyhe volt, de mégis érezhető. Ahogy az ember belekortyolt, light sörre-, vagy pezsgőre emlékeztet. Az elkészítését tekintve körte borról van szó. Buborékos körte bor. 🙂
Az összhatás nagyon kellemes, frissítő, és az alkohol tartalma se túl magas, nem dőltem tőle a padra!

Értékelés: 10/10

A cider vagy más néven buborékos almabor készítése
A tradicionális cider -t speciális, Walles -i cider almából készítik. Első lépésben cider malomban (amit ló-, víz-, vagy gép hajt) összezúzzák. Az összezúzott almát sűrű szövésű hálón keresztül átpasszírozzák, így megkapják az szűrt almalevet.
Ezután az összezúzott, pépesített, megszűrt alapanyagot fermentálják 4-16 C fokon szép magyar szóval erjesztik!). Az erjesztési folyamat 3/4 -nél átszivattyúzzák az erjedt almalevet egy másik tartályba, így az erjesztő baktériumok, illetve a benne maradt lebegő anyagok az aljára kerülve kiszűrhetőek.
Az erjesztési folyamat végső fázisában olyan speciális erjesztő baktériumot kevernek hozzá, amelyik a lében megmaradt cukorból széndioxidot képez. Ettől lesz pezsgőhöz hasonló az ital.
Miután elérte a megfelelő állagát, palackozzák, vagy tartályban szállítják a kocsmákba, ahol mint a sört, csapolják.

Érdekessége a cider -nek, hogy a méltán népszerű Calvados is cider -ből készül, lepárlással!

1 Comments

  1. Igen, cidert itthon is kapni, a legelső és legjobb választékot felvonultató Cider Budapest az elsődleges forrás Magyarországon… http://www.a*****r.hu címen érhetőek el

Comments are closed.