Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

Hit enter after type your search item
Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

A legmagasabb mák szindróma

Avatar photo
You are Reading..

A legmagasabb mák szindróma

Eddig azt hittem, hogy a magyar ember sajátja az a hozzáállás, hogy ha valakinek jobban megy, akkor azzal ki kell szúrni, be kell neki tenni.
Általános tapasztalatom (nem tagadom, néha én is így vagyok vele), hogy a magyarok irigyek és féltékenyek arra, akinek a sors jobb életet adatott. Nem gratulálnak neki, hogy így sikerült, hanem a háta mögött kibeszélik, és csavaros gondolatokkal arra próbálnak megoldást találni, hogy milyen úton – módon lehetne neki gondot okozni. Ilyen a magyar!
Amerikában, ha valaki vesz egy új sportautót, akkor a szomszéd megdicséri. Magyarországon megkarcolja az oldalát este, a sötétben.

És ez a bevezető miért is kellett?

Olvastam egy cikket arról, hogy Ausztráliában egyre több problémát okoz a Tall Poppy Syndrome, magyarra lefordítani talán úgy lehetne, hogy a legmagasabb mák szindróma.
A nevét onnan kapta, hogy az azonos méretű mákszárakon elhelyezkedő mákgubókat könnyebb learatni, mint azokat, amelyek kiemelkednek.
Ez a szindróma abban nyilvánul meg, hogy egy adott közösség tagjai azokkal a tagokkal, akik valamiért kiemelkednek közülük, megalázóan, bántóan viselkednek, és megpróbálják az érdemeit aláásni. Azaz ha egy kisvárosban valaki saját tehetségéből komolyabb dolgokat elér, azt a kisváros többi lakója nem nézi jó szemmel, és szándékosan akadályozzák, megpróbálják a "saját szintjükre" visszarántani.
Hasonló dolog más kultúrákban is megtalálható, mint például Skandináviában a Janteloven vagy Jante törvénye, és a A kent yer faither vagy más néven Ismerem az apád Skóciában. Mindkét "törvény" arról szól, hogy ne akarj több lenni, mint mások, nem akarj többet elérni, mint amit mások elérhetnek. Ugyanígy megtalálható Hollandiában és Amerika kisebb közösségeiben is ez a törvény.

Érdekes, hogy erről a szindrómáról nem találtam semmi magyar nyelvű leírást, mintha ebben az országban nem lenne ilyen. Pedig van…
Az ember azt gondolná, hogy csak irigységről van szó, de még a legjámborabb embernek is kinyílik a bicska a zsebébe, amikor a panelban az egyik szomszédnak új autója lesz. Ilyenkor szokott az emberek fejében megfordulni, hogy:

– Miből??
– Biztos lopott / csalt / hazudott!
– Mázlista, biztos örökölt!

Pedig lehet, hogy csak mint egy szorgalmas hangya, gyűjtögetett évekig…

Tall Poppy Syndrome – Érdemes megjegyezni!

1 Comments

  1. Az emberek képesek egy egész életet elégedetlenül és boldogtalanul leélni, ha mindíg csak arra figyelnek, hogy másoknak mennyivel van több vagy jobb, miközben nem marad idejük arra, hogy észrevegyék azt ami a lábuk előtt csillog. Az írígység nem hajtóerő, hanem béklyó. Vajjon miért van nálunk ennyi szomorú és depressziós ember? Ma telálkoztam eggyel. Fiatal volt, erős, minden lehetőség a előtte, és mégis kesergett. Azt kérdeztem rőle : mit szólnál, ha hatvanegy éves lennél és magányos?

Comments are closed.