Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

Hit enter after type your search item
Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

A panel kaptár

Avatar photo
You are Reading..

A panel kaptár

Még senkinek se tűnt fel, hogy a panel házak kaptárakra emlékeztetnek?
Meg van minden panel házban az a hierarchia, ami a méhkaptárakban is. Vegyük sorra őket:

Méhkirálynő(k): Ebből a típusból (mint a kaptárakban is) több található a házban. Életkoruk 65- 80 között mozog, és szinte mindig nők! Általában a panel átadását követően utalták ki neki a lakást, de az egész házat a sajátjának érzi. Legtöbbször állami intézményben dolgozó-, és onnan nyugdíjba vonuló asszonyok testesítik meg. Ők mindent tudnak a ház ügyeiről-, mindenkit ismernek-, nagyobb a hatalmuk, mint a házmesternek, vagy mint a közös képviselőnek. Csak egy szavukba kerül, és a ház nagy részük melléjük állva védi a királynő elveit! Emiatt nem is mer senki packázni velük. Ha Ők kijele4neltenek valamit a közgyűlésen, akkor az kőbevésett szózat, nem határozati javaslat! A házban élőket gondosan irányítják, védik minden betolakodóval (értsd ezalatt a gonosz kapitalista szolgáltatókat) szemben az épületet. Ha Ők nem adnak engedélyt, nem lehet leszedni a falról képet, kidobni elkorhadt padot a ház elől!

Dolgozók: Életkoruk változó, 18-60 között bárki aki a házban lakik ebbe a kategóriába eshet. Ők azok akik hajnalban (4:30-8:30) között kirajzanak a panelból, és csak 8-10 órával később térnek vissza. Munkájuk hasznos az egész háznak, hiszen ebből finanszírozódik a közös költség, a felújításra félretett pénzek! Dicséretet nem kapnak, hiszen ezt kell tenniük. Köztük vannak azok a lázadozók is, akiknek nem tetszik a Királynő(k) egyeduralma. Általában megpróbálják letörni a hatalmukat, de a Királynő mellé álló többséggel szemben tehetetlenek. A dolgozók korán halnak! Életüket vagy a munkájuk, vagy az életük rövidíti meg! De még így is, hogy szinte a legalsó helyen csücsülnek ranglétrán, így is óvják és védik a panel kaptárat!

Herék: Ők a ház legfurcsább figurái. A házért nem tesznek semmit, de elvárják, hogy a ház tegyen értük. Nem dolgoznak, és a kiutalt lakást se tartják rendben. Ha megróják őket érte, Ők azok akik legjobban kiabálnak! A közös költséget nem fizetik, de ütik az asztalt, hogyha ázik a lakásuk! Ha közös munkáról van szó, Ők elhúzódnak, és másra elfoglaltságra hivatkozva nem segítenek. De ha az Ő folyosójukra nem kerül cserepes virág, felháborodnak! Ők azok, akik hajnalban ugatva viszik le a kutyájukat vizelni, de ha valaki este 21 órakor hangosabban hallgatja a TV -t, már dorombölnek a falon. Ők azok akik cigiznek-, pisilnek-, hánynak a liftben, de ha a ház megszavazza a takarítási költségek növelését, felháborodottan tiltakoznak ellene! A közgyűlések nélkülük nem kezdődhet el! Mindegyiken ott vannak, és próbálnak kiharcolni maguknak (és nem a szintnek, épületnek!) a legtöbbet!

Bábok: Ők a panel felnövekvő ifjúsága. Akik macskán, kutyán, rigón és fecskén kívül más állatot még soha se láttak. Szüleik a leendő méhhercegnők gondosan óvják őket mindentől. Széltől, naptól, esőtől, csúnya nézésű emberektől. Hamarabb ismerik meg a házmestert és a szomszéd nénit, mint az apjukat (aki a kaptár szorgos dolgozója). A legkisebbek folyamatos sírása betölti az épület felét, így a napközben is otthon tartózkodók élvezhetik a gyereküvöltés, anya kiabálás, majd ideges tányér csörömpölés hangjait. Kiskamasz korban lépve első szárnypróbálgatásaik a kaptár és környékén teszik meg biciklivel vagy a szerencsésebbek mopeddel. Serdülvén a legtöbben a környező iskolákból, vagy a házból választanak maguknak párt, így tartva meg az erős kötődést!

Menekülők: Ők azok, akik megpróbálnak kitörni a kaptár egyhangúságából, és többre vágynak. Legtöbbjüknek sikerül, de vannak akiknek nem. A visszatérőket lenézik és kinevetik…

Betolakodók: Ők nem a kaptár részesei, de Ők is a kaptárhoz szorosan kapcsolódnak. A kukások-, postások-, újságkihordók-, térítők-, kéregetők, és a csövesek mind a ház nyugalmát zavarják. A postások és kukások kivételével nem tűrik meg őket a kaptárban.

Kívülállók: Ők azok, akik sohasem laktak panelben, és nem is óhajtanak, de időlegesen be kell költözniük. Legjellemzőbb közöttük a főiskolás / egyetemista, illetve vidékről városba költöző fiatalok. Ők a lehető leghamarabb próbálnak szabadulni a kínzó szürkeségből.

1 Comments

  1. Ez nagyon jó! Én még név szerint is meg tudnám nevezni őket 🙂

Comments are closed.