Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

Hit enter after type your search item
Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

Ki is az az Osztyapenkó?

Avatar photo
You are Reading..

Ki is az az Osztyapenkó?

Az osztyapenko szó beivódott a budapestiek szóhasználatába, hiszen gyakran jelölték meg az Osztyapenko szobrot, mint könnyen megjegyezhető látványosságot. A szobrot Kerényi Jenő készített, 1951 -ben került a helyére. Jelenleg a szoborparkban található meg!

Ilija Osztyapenkó a Szovjet Hadsereg századosa 1944 decemberében azt a megbízást kapta Malinovszkij marsalltól, hogy a német hadsereg vezetéséhez juttasson el egy ultimátumot, amiben a náci sereg vezetőit megadásra szólították fel. Osztyapenkó eljutott a főparancsnokig, és átadta neki az üzentet. Pfeffer-Wildenbruch tábornok azonban Hitlertől azt a parancsot kapta, hogy Budapestet az utolsó emberéig védje!
1944 december 29 -én Osztypenkó fehér zászlót tartva indult visszafele, azonban a zászlót figyelmen kívül hagyva mesterlövészek agyonlőtték. A szovjet propaganda kapva kapott az eseten, és a felszabadító Szovjet nép hősi halottját kreálták belőle. Azonban azok, akik látták az eseményeket, többen is azt állították, hogy az oroszok felől érkezett a sortűz, ami Osztyapenkót és a mellette ülő német tisztet is azonnal lemészárolta. A sortűz miatt az orosz hadbíróság munkatáborba küldte azt a századost, aki a német oldalon teljesített szolgálatot (egyesek szerint jogtalanul)! Pár évvel később a német századost felmentették, de erről a híradások már nem számoltak be…