Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

Hit enter after type your search item
Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

Szteganográfia

Avatar photo
You are Reading..

Szteganográfia

A szteganográfia bizonyos üzenetek elrejtésével foglalkozó tudományág oly módon, hogy az üzenet létezéséről csak a címzett tudjon. A kriptográfia párja, ahol az üzenet illetve a titkosított tartalom létét nem álcázzák, de a tartalmát csak megfelelő rejtjel segítségével olvashatja a fogadó. A szó görög eredetű, jelentése leplezni, rejtett üzenetet írni.

* Az üzeneteket egy 'zajos' kép- vagy hangfájl legkisebb helyi értékű bitjeibe rejtjük.
* Az üzenetek elrejtése kódolt adatban. Dupla védelem, ahol a kódolt adaton belül van egy elrejtett rész. Ha hozzá is férnek a külső részhez, az elrejtett rész észrevétlen marad számukra. Fájlrendszerek titkosítására használják, a FreeOFTE és a TrueCrypt programok ezt a technikát alkalmazzák.
* Chaffing and winnowing (megtréfál és kiszűr). Ez egy titkosítás nélküli 'titkosítási' technika. A küld rengeteg üzenetet B-nek. Csak az egyik üzenet az eredeti, amely el van látva egy üzenet hitelesítő kóddal (MAC). Ez a chaff. Aki lehallgatja az adatcserét, nem tudja eldönteni, hogy melyik az eredeti. Végül B felhasználva a hitelesítő kódot, kiválasztja a megfelelő üzenetet. Ez a winnowing.
* Láthatatlan tinta.
* Null ciphers. Kódolatlan üzenetek (pl. egy ártalmatlannak tűnő időjárás-jelentés), amelyekben valami rendszer (pl. minden szó első betűjét kell összeolvasni stb.) alapján van elrejtve a lényeges információ.
* Futtatható programokban való elrejtés. Az Intel x86 utasításkészletében vannak olyan egymástól különböző utasítások, amelyeknek hatása megegyező (redundancia). Így ezeket meg lehet változtatni anélkül, hogy a program működésében zavar keletkezne. A Hydan nevezetű program ezt a módszert alkalmazza.
* JitterBug néven futó kicsi hardverek, amelyek a billentyűzet és a gép közé vannak csatlakoztatva. Késleltetéseket iktat be a billentyű lenyomása és billentyűkód számítógép felé történő küldése közé, általában a telnet és a távoli asztal programok futása alatt tevékenykedik.

Vajon, a blog -ban van szeteganográfiával elrejtett üzenet?

Igen, van. Kettő is. Természetesen, nem ebbe a bejegyzésben, hanem másikban. Még 2009 vége fele… 🙂

1 Comments

Comments are closed.