Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

Hit enter after type your search item
Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

Infrapanel kálváriám

Avatar photo
You are Reading..

Infrapanel kálváriám

A történet 2011 -re nyúlik vissza, amikor is a Gázszolgáltató egy ki nem egyenlített számla miatt először eltávolította a plombát-, majd leszerelte a ház gázóráját. Késő nyár volt, különösképpen nem zavart, hiszen a lakásban kellemes meleg volt. De beköszöntött az ősz, októberre már kifejezetten hideg volt, és bíz a lakásban se volt már 26 fok. Október közepén már fáztam, és elkezdtem keresgélni, hogy milyen alternatívája van a gázfűtésnek. A központi fűtés kizárt (hiszen nincs gázóra), maradt az árammal való fűtés. Sokat keresgéltem, mire rátaláltam az infrapanelekre. Csodákat zengettek róla a web oldalon. Hatékony fűtés, hőérzet magasabb, mint egy normál-, radiátoros fűtésnél, és pár év alatt visszahozza az árát!

Dusi barátomat megkértem, hogy számolja ki, a szobák hőigényét. Pár nap múlva már küldte is a megfelelő paramétereket. Nosza, bekértem árajánlatot több infrapanelt forgalmazó és szerelő cégtől is. 1.1 és 1.5 millió forint közötti árakat kaptam. Mivel akkoriban nem volt éppen annyi készpénzem, ezért kiválasztottam a legolcsóbbnak vélt árajánlatot. 

Felvettem a kapcsolatot a tatabányai céggel, akik készségesen felajánlották, hogy november közepére kész rendszert tudnak szállítani. Rögtön rácsaptam az ajánlatukra, és megrendeltem november hetedikén!

Jött egy e-mail, hogy akkor a TELJES ÖSSZEGET legyek szíves előre elutalni, merthogy nekik ugye le kell gyártatniuk a paneleket, meg hát értem én, hogy hogyan van ez nem tudnak ilyen magas összeget csak úgy kigazdálkodni, etc…

Én HÜLYE belementem, mentségemre szóljon, hogy kezdett nagyon hideg lenni, és az olajradiátor, amit anyutól kaptam kölcsön, zabálta az áramot.

A november közepéből december eleje lett. Indokként elhangzott, hogy még nem készültek el a panelek, nem hozta a gyártó a telephelyre, etc… Kicsit morcos voltam, de szokott ilyen történni, a gyártó késik! 

Aztán november végén megtörtént a csoda, Lajos, a cég vezetője szólt, hogy jönnek szerelni!

November huszonikszedikére kivettem szabadságot, otthon csücsültem, és vártam őket. Megérkeztek, de a panel nem volt náluk. Azt mondták, hogy most csak a kábeleket teszik fel, mert a panel még mindig nem készült el.

Pfff… Nem baj, haladunk. Azt ígérték, hogy egy hét, és meglesznek!

Szuper! Következő hétre kivettem szabadságot, de bíz nem jöttek! Ejjj, mi a kő???

Telefonon hívtam Lajost, aki sajnálkozva jelentette be, hogy hát még mindig nem jöttek meg a panelek, de jövőhéten már tuti!

December ötödikét írtunk. Nem tudtam több szabadságot kivenni. Lajos azt javasolta, hogy hagyjam valahol a kulcsot, majd ők jönnek és megcsinálják!

Nem tudtam mást csinálni, ott hagytam a kulcsot, bízván, hogy nem rabolnak ki, nem lopnak el semmi!

Este hét órára értem haza, és láss csodát, a panelek fel voltak szerelve, de khmm… hát hagytak kivetnivalót maguk után! Amikor erre rákérdeztem telefonon, azt mondták, hogy a betonban ott valami fém volt, amit nem tudtak megfúrni, de nyugodjak meg, nem lesz probléma, a tipli tartja a panelt!

Mikor végig túrtam az árajánlatot, rögtön gyanússá vált, hogy még valami hiányzik. A szerződésben egyértelműen benne volt, hogy a 16 amperes villanyórát fel kell bővíteni 32 amperre, és erre bíz több mint 100.000 Ft -ot adtam nekik.

Felhívtam újra Lajost, aki magyarázkodni kezdett, hogy hát ők elindították már ,de az a csúnya ELMŰ ül rajta! Rendben, nem látok bele, biztos így van!

Eltellett 1 hónap, semmi változás. Próbáltam hívni Lajost, nem vette fel.

Újabb hónap, végre felvette, sajnálkozva mondta, hogy volt egy csúnya balesete, emiatt nem volt jól, etc… OK, mikorra lesz meg a bővítést? Válasz: Uhh, hát ők már rég kérték az ELMŰ -től, de azok a csúnya és bürokrata emberek az ELMŰ -nél nem csinálják!

Újabb két hét, újabb telefonálás, akkor Lajos kocsiját törték fel, azért nem történt az ügyben változás.

Végül márciusban felhívtak az ELMŰ -től, hogy akkor jönnének a mérőórával. A megbeszélt időre (hangsúlyozom, hogy amikor mondták, pont akkorra) megjelent az ELMŰ-től egy úriember, felszerelte az órát, aláíratott velem néhány szerződést, majd távozott. Illetve távozott volna, de én nem hagytam annyiban, és megkérdeztem, hogy ugyanmár mennyi idő szokott lenni egy ilyen kis procedúra úgy a kezdetektől???

A szerelő közölte, hogy a benyújtott kérést követő KÉT HÉTBEN elvégzik a munkát. Megkérdeztem, hogy akkor ezt mikor nyújtották be? A válasz, hát nagyjából KÉT HETE!

A következő kérdésem az volt, hogy a villanyórából hogy fog az áram eljutni a lakásba? Kedvesen mosolyogva válaszolt, hogy az bíz a villanyszerelő dolga, nem az övék!

Újabb telefon Lajosnak. Nagyon örült, hogy megvan a villanyóra, és az a mocsok ELMŰ csak most vitte ki! Lajos, mondtam neki, mikor lesz behúzva a lakásba?

A következő hét szerdán, ígérte! Szuper, kivettem szabadságot szerdán, és vártam. És vártam. És vártam. 

Lajos nem jött! Mikor délután 3 órakor felhívtam, elnézést kért, hogy jaj, de kellemetlen neki, de éppen tönkrement a furgon, és hát hogy akkor jövőhét szerdán jönne!

Nem tudtam kivenni szabadságot, ezért  mondtam neki, hogy nem tudok otthon lenni! Nem probléma, válaszolta, nélkülem is meg tudják csinálni!

Uhhh! Újabb csodálkozás! De végül is örültem neki, hogy nem kell újabb szabadságot kivennem emiatt!

Következő hét szerdán (ez már bíz április) este értem haza. A ház mintha háborúban sérült volna meg, a gipszkarton falak itt – ott megfúrva, néhány helyen beszakítva. A bejárati ajtón egy papír, miszerint: „Ne ijedj meg, a zsinórban nincs áram!”.

Bementem a lakásba, és a legnagyobb megdöbbenésemre az előszoba falból három, nagyjából 2 méteres zsinór lógott ki.

Felhívtam újra Lajost, hogy ez most akkor mi a fene???

Azt mondta, hogy hát már nem volt idejük befejezni, de akkor jövőhéten jönnek, és befejezik. Mondta, hogy NEM TUDOK OTTHON LENNI, erre a profán válasz: Hát hagyd ott a kulcsot!

De mivel a lakásban sok érték volt, nem hagytam ott, hanem megkértem egy szomszédomat, Csabit, hogy vezényelje le legyen szíves!

Mikor hazaértem, egy újabb kapcsolószekrény került a falra, a másik kettő mellé, benne egy kismegszakítóval (a másik kettőben még DÖGIVEL volt hely!). Azonban nem ez volt a legnagyobb megdöbbenésem, hanem az, hogy a vízmelegítőm villásdugóját laza mozdulattal levágták, és bekötötték a kismegszakítóba. Újabb megdöbbenésem akkor volt, amikor kiderült, hogy az új villanyóra vezérelt áram (szép magyarosan éjszakai áram!).

Azaz: A 80 literes tárolós vízmelegítőm akkor fog csak melegíteni vizet (és CSAK AKKOR) hogyha az ELMŰ úgy akarja. Az, hogy vendégeink vannak, és nem tudunk fürödni, Lajost a legkevésbé sem érdekelte, ő elvégezte a dolgát!

Az árajánlatban sehol se láttam éjjeli áramra vonatkozó kitételt. Kezdetem belefáradni, ezért számon kértem tőle, hogy miért is így oldotta meg.

Pökhendien válaszolt, hogy ezt jogszabály írja elő, és nem lehet villásdugóval bekötni. Megkérdeztem több épületgépész ismerősömet, de senki se hallott ilyenről.

Végül feladtam, sz*rom le, az a lényeg, hogy megvan!

Sajnos utóbb nekem lett igazam, többször is belefutottunk abba, hogy ha valaki nálunk aludta, akkor az utolsónak szinte már nem maradt meleg víz!

Egy dolgot kértem csak tőle (hangsúlyozom, itt már áprilisról beszélünk), hogy küldje el a számlát, illetve a garancia papírokat!

De a papírok valahogy sose akartak eljutni hozzám. Havonta egyszer megkértem, hogy küldje el,  Lajops havonta egyszer megígérte, hogy elküldi, aztán nem kaptam meg.

Végül eljutottunk 2012 novemberéig. Bekapcsoltuk a fűtést, és…

… A fürdőszobában nem működött! Újabb telefon (pániktól eborult hangon) Lajosnak, hogy nagy a baj, nem megy a fürdőszobai fűtés. Rögtön kaptam a frappáns választ: Cseréljem ki a termosztátban az elemet!

Megtörtént. Fűtés nem ment. Újabb telefon, újabb válasz: Kapcsoljam le a villanyt mindenhol, csavarjam le a termosztátot, kapcsoljam vissza az áramot, csavarjam fel a termosztátot.

Semmi! Fűtés nuku!

Újabb telefon, sóhajtás a vonal végén, szinte éreztem, ahogy elküldött melegebb éghajlatra, majd: Akkor kimegyünk jövőhét szerdás. – Rendben, mikorra jöttök? -Délután kettő! -Nem jó! Nem lehetne reggel? -Akkor kilencre ott vagyunk! 

Örültem, de tényleg!

Fél tízre megérkeztek, két mozdulattal lekapták a termosztátot, feltettek egy másikat, és tádám!! Működik! Köszi, mondtam! És a számlát meg a garanciapapírokat hoztad?

Hát az bíz megint nem volt nála (mily meglepő). De elküldi postán! Újabb hetek, majd hónapok, de a garanciapapír nem érkezett meg!

December végén négy napig nem voltunk otthon, ezért levettük a fűtést gondosan, majd elmentünk Kiskunfélegyházára. Mikor visszaértünk, a szobában 26 fok meleg fogadott. A hálószobai szuper, programozható termosztát is bedobta a törölközőt! Nem kapcsolta ki a panelt, ami 4 napig 26 fokon tartotta a lakást! A januári számla ennek függvényében kellemesen magas lett! Újabb telefon, újra okos ötleteket kaptam, de egyik se működött!

Megkértem erélyesen, hogy most már tényleg történjen valami. Erre szinte már pofátlanul azt hallom a telefonba, hogy: Na jó, kimegyünk, mert már túl akarok lenni rajta!

????? Ő akar túl lenni rajta, aki egy éve megkapta a pénzét?????

Újra időpontot egyeztettünk, szerda kilenc óra.

Szerdán nyolc órakor felhívtak a munkahelyemről, hogy azonnal és sürgősen menjek be, mert gáz van! Ahogy voltam, otthonkában rohantam be, hogy tüzet oltsak, és bizony Lajosról elfeledkeztem!

9:10 -kor a felesége hívott, hogy akkor megérkeztek! Gyorsan felhívtam Lajost, és elnézést kértem, hogy nem tudok ott lenni, mert be kellett jönnöm, és hát Tamás, az alsó szomszéd tud nekik segíteni. Tamás nem volt otthon!

Lajos szinte sziszegve közölte, hogy CSAK MIATTAM jöttek fel, és hát a termosztát garanciája már úgyis lejárt, ezért ha legközelebb jönnek, akkor majd azt is ki kell fizetnem!

Na, itt durrant el az agyam, és megkértem, hogyha már ott vannak, és valószínűleg elvitték magukkal a számlát, akkor ugyan legyen szíves bedobni azt a postaládába!

Azt nem lehet, mondta, mert nekem alá kell írnom, hogy átvettem! Felhördültem! Mi van?? Az előre elutalt pénz jó volt, de a számlát alá kell írnom????

Úgy voltam vele, hogy ez volt az a pillanat, amikor már NEM VOLT KEDVEM ezzel a hazug, undorító féreggel bármilyen kommunikációt folytatni. Megkértem, hogy küldje el a számlát és a garancialevelet! 

Rendben, válaszolta, de csak tértivevényesen! Ok, legyen!

Eltellett két hét, de a levél nem akart megérkezni. Írtam egy e-mail -t, neki, amiben újra szóltam neki, hogy ne feledkezzen el a papírokról.

És láss csodát, egy hétre rá megérkezett a levél! Gyorsan kibontottam. Benne volt a számla, benne voltak a garancialevelek, és ….

… És egy számla ami egy kiszállási díjról szólt, 14.500 Ft -os összegben!

??? 

Gyakran láttam szemtelen embereket, de ez a kontár mindenkin túltett a szemtelenségben! Úgy döntöttem, hogy NEM fizetem ki az összeget, mert :

  1. Nem volt semmilyen hivatalos felkérésem feléjük, nem írtam alá semmilyen szerződést, megrendelést! 
  2. Nem tájékoztatott a kiszállás előtt arról, hogy kiszállási díjat fog felszámolni! Bőven kimeríti a jogosulatlan haszonszerzés fogalmát!
  3. Nem voltam otthon, így nem tudtam ellenőrizni, hogy ténylegesen kiszállt(ak)! akár otthonról a karosszékből is mondhatta azt, hogy ott állnak a ház előtt!
  4. A fizetetlen szabadságok, amiket kivettem ennek a duplája, ha nem a triplája összegben, amit sosem kértem számon tőle! Ezenkívül eltűnt a lakásból majdnem 100 GBP is, amikor szereltek! Sajnos ezt csak később vettem észre, amikor szükségem lett volna rá!
  5. Még ha jogos is az összeg (amit kizárt), annyi egyenesség lehetett volna benne, hogy a többszöri szívatás után, amit velem művelt ezt lenyeli!

Kíváncsian várom, mikor fog felszólítani a fizetésre, illetve Ő mit gondol erről az egészről. Biztos a cégvezetőnek is van egy saját verziója, amiben Ő a károsult és az az ember, aki mindent megtett értem!