Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

Hit enter after type your search item
Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

"Ranszesz, az ásatás" kiállítás

Avatar photo
You are Reading..

"Ranszesz, az ásatás" kiállítás

Vasárnap elmentünk a gyerekekkel a "Ramszesz, az ásatás" című kiállításra. Kettős érzésem van, most hogy megnéztük a kiállítást! De mielőtt leírom, röviden leírom a kiállítást.
A WAX Kultúrgyárban hozták létre a kiállítást. Több új ötletet is belevittek, egyik érdekessége a bluetooth -on keresztül küldött képek.

Így a legfontosabb információkat a kiállítási tárgyakról mobilon tudja az ember elolvasni. A másik újítás lényegében az, hogy a kiállítás látogatója érezze úgy magát, mint egy Egyiptom kutató. Fejre erősített lámpával kell bejárni a kiállítási termeket, ahol halotti sötét van.

Mi szerencsénkre kaptunk egy tárlatvezetőt egy 25-27 év körüli srác személyében, aki szinte kifogyhatatlan volt, minden szoborról és kiállítási tárgyról tudott mesélni. Sok olyan információt is elmondott, amit még nem hallottam! Az első teremben az Abu Simbel -i Ramszesz templomnál ülő hatalmas szobrok kicsinyített másával ismerkedhettünk meg (itt bezáporozott az összes kép a telefonomra!). Talán túl sok információt kellett meghallgatnunk, mindenesetre a gyerekek már ki – be kapcsolgatták a fejlámpájukat, és unni kezdték. A következő teremben megismerkedtünk egy tipikus óegyiptomi templommal. Oszlopok és szobrok homokban. Kicsit fullasztó volt homokból akarva – akaratlanul felrúgott finom szemcséjű por. Itt is komoly mennyiségű információval lettünk gazdagabbak, de a gyerekeket ez se kötötte le! Nem úgy, mint a szobrok mögötti ásatási terület, ahova be lehetett menni, és meg lehetett tapogatni mindent. A következő tárlat már sokkal izgalmasabb volt! Be lehetett kukkantani egy egyiptomi felfedező sátrába. Ez már a gyerekeknek is tetszett! Ez után beléptünk egy piramis múmiákat rejtő részébe (kripta?). Itt is sok – sok hasznos dologról mesélt vezetőnk, de a gyerekek már a falat kaparták unalmukban!
Aztán elérkezett a gyerekek ideje, ugyanis a következő teremben lehetőségük volt homokban kutatni egy ecsettel, és mindenféle váza és szobor maradványokat felkutatniuk! Ugyanitt volt egy háló, amin ha az ember keresztül verekedte magát, akkor hasznos információkhoz juthatott.

Ja igen!! Majdnem elfeledkeztem róla, a tárlatvezetés elején kaptunk tollat és egy ásatási naplót, ahol különböző kérdésekre kellett a helyes választ bejelölni. Ha mindent helyesen töltöttünk ki, akkor II. Ranszesz kedvenc feleségének nevét ismerhettük meg!

A pókhálón átverekedve magunkat hieroglifákat nézhettünk meg, amelyek a falra voltak festve.
De a legjobb szórakozás természetesen az útvesztő volt, ahol többször is végig kellett mennünk, annyira tetszett a gyerekeknek.

A harmadik kör után vezetőnk egy kicsit idegesen megmutatta a kijáratot, majd kimentünk a kiállítási termekből. Még pár fényképet készítettünk a szobrokkal, majd irány a ruhatár.
Ott kitöltöttük az ásatási naplókat, leadtuk (2 személyes Egyiptomi utat lehet nyerni!!).

Pozitívumok: -könnyen parkolás, -ingyenes ruhatár, -eredeti ötlet, -felkészült tárlatvezető
Negatívumok: -több interaktivitást lehetett volna belevinni, -12 év feletti gyerekeknek javasolt

Összességében nekem nagyon tetszett, a kiállítási belépő lehetett volna kicsit olcsóbb, de kibírható volt.

Vélemény: 8/10