Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

Hit enter after type your search item
Mindennapi gondolatmorzsák

Képek-, gondolatok-, és minden más!

Téligumi

Avatar photo
You are Reading..

Téligumi

Eddig is tisztába voltam vele, hogyha az ember autót vásárol, azzal elkezdi kiszórni a pénzt az ablakon. A kényelmet meg kell fizetni!

Amikor megvásároltam a Renault Megane -t, az előző tulaj bőszen bizonygatta, hogy négy évszakos gumikj vannak rajta. Erre még rájátszott az is, hogy kanyarodás közben időnként erősen nyikorgott (mint amikor az ember téli gumival utazik nyáron). Aztán az első sokk akkor ért, amikor elvittem vizsgáztatni az autót, és a képembe mondták:

– Nem tudjuk levizsgáztatni, többek között a gumik állapota miatt!

Paff! Hümmögtem, majd megkérdeztem, mit lehet tenni?

Természetesen az volt a válasz, hogy hát venni kell rá újakat! De ugye az embernek akkor és ott éppen nincs nagyon sok pénze, hogy csak úgy lazán bevásároljon.

A további hümmögésemre végül kinyögték, hogy a gumik cseréjével azért lehet trükközni, és végül így sikerült levizsgáztatni az autót!

De ez nem oldotta meg a téli lucskos-, havas-, jeges út kérdését, így most itt állok és próbálom eldönteni, hogy milyen téligumit vásároljak?

Vegyek drágábbat, amivel takarékosabb az utazás? Vagy vegyek jóval olcsóbbat, de három év alatt 80 literrel többet fogyaszt majd az autó? 

Végül úgy döntöttem, hogy a téli hónapok nagyjából az év egyharmadában van, amiből az első hónapban nem is fogom felrakatni, így nagyjából 3 hónap lesz az az időszak, amíg többet fogyaszt az autó

Az olcsóbb mellett döntöttem! 🙂

2 Comments

  1. Gumisként azt tudom mondani, hogy a legnagyobb marhaságot csináltál a felvázolt lehetőségek közül. Én abszolút meg tudom érteni azt, aki négyévszakos gumit vesz, az utóbbi 1-2 évben nagyon jó minőségűek a négyévszakosak, és annak aki max. 5000 kilométert tesz meg, azt is szigorúan le a boltig, meg vissza, sőt ha leesik egy kis hó, már ki sem áll a garázsból, annak teljesen felesleges cserélgetnie. Persze az ilyen gumi sem télen, sem nyáron nem ideális, de gumistársadalom nem olyan, mint a Brókernet ügynök: tök mindegy mik az igényeid, csak a saját érdekeink az elsődlegesek. Sőt azt is megemlítem, hogy a Porsche Panamera gyárilag(!!) van négyévszakossal Michelinnel szerelve, és a németek biztos nem hülyék… Egy átlag autós 20-30 ezer kilométert rak bele az autójába évente, és a vezet autópályán, városban, esőben, hóban, száraz idősben. Neki kifejezetten ajánlanám a téli-nyári cserélgetés, több okból is. Valójában nem csak a mintázatban tér el a két típus, hanem a gumi minőségében: míg a nyári keményebb, a téli puhább. Fontos tudni még, hogy a gyárak 6 évre gyártanak abroncsot, és azt tapasztalatból mondom, hogy tényleg hét-nyolc év után a gumi rohamosan veszít a minőségéből, repedezik, tükrösödik, egyszóval exponenciálisan megy tönkre. Az abroncs életkorát magad is tudod ellenőrizni, minden gumin van ún DOT szám, az első kettő a gyártás hete, a harmadik-negyedik az év, azaz egy 3408 azt jelenti, hogy a 34 héten készült 2008-ban. Szóval oszthatsz, szorozhatsz, megéri jó gumival járni, legfőképp azért, hogy meg tudj állni, és ne a karosszériásnál kelljen több százezret kifizetni. És miért mondtam, hogy marha vagy? Az olcsó guminak van egy nagy hátránya is: hamar kopik, ergo amit spórolsz az áron, azt elveszíted az élettartamon. Amit pedig a vizsgabázison tettek veled, az is kicsit átverés gyanús: 1,6 mm kell, hogy legyen a KRESZ szerint, jobb ha tudod, addig meg nem szoktak elkopni a gumik.

    • Szia Mihály, Azért nincs minden veszve, végül egy középkategóriás Firestone gumi mellett tettem le a voksomat, igaz, ez se volt zökkenőmentes. 🙂 Lásd az újabb bejegyzésemet!

Comments are closed.